Защо не настъпва промяна ?

Всички около мен полагат толкова много усилия да ми помогнат, да ме променят. Не се получава,  загубих толкова много любими хора, загубих себе си...

Никой никого не би могъл да промени!!!
А дори и да има силата, не бива!!!

    Веднъж в един пашкул се появила малка пукнатина, един човек стоял часове и наблюдавал как през тази малка цепнатина се опитвала да излезе пеперуда. Минало доста време, но пеперудата сякаш изоставила своите усилия, а цепнатината оставала все така малка. На човека му се сторило, че пеперудата е направила всичко възможно и че у нея не са останали никакви сили за каквото и да било повече. Тогава човекът решил да помогне на пеперудата: взел малко ножче и разрязал пашкула. Пеперуда излязла веднага. Но нейното телце било слабо и немощно, крилата й били недоразвити и едва се движели. Човекът продължил да наблюдава, мислейки че крилата на пеперудата ще се оправят, ще укрепнат и тя ще може да лети. Но нищо подобно не се случило.
През остатъка от живота си пеперудата се влачила по земята. Тя така и не могла да литне.
И всичко само заради това, че човекът, желаейки да й помогне, не разбрал, че усилието за излизане от пашкула е необходимо на пеперудата, за да може течността от тялото й да премине в крилата, те да се разгърнат и така тя да може да лети.


Никой никого не би могъл да промени.
Само вие сте в състояние да го сторите. Никой друг. Другите може да си приписват заслугите за промяната ви, но то е защото сте им позволили. Вашата промяна е изцяло под ваш контрол. Вие избирате какво да правите и какво не, на кои мисли и чувства да реагирате и кои да игнорирате. Вие избирате кога да сте зависими и кога да отстоявате себе си. Ако изберете да предадете властта над себе си на някой друг, то вие го овластявате и вие сте тези, които да решите кога да си я върнете обратно.
Неслучайно използвам толкова пъти думите  вие избирате, за да наблегна върху това, че вашият живот е под ваш контрол. Дори когато не чувствате, че го управлявате, вие сте тези, които сте взели това решение.
Защо идеята, че избираме и управляваме  живота си е толкова трудна за приемане? Може би защото първоначално, като деца, сме били безпомощни и неспособни да избираме. Тези, които са се грижели за нас са имали решаваща власт над нас. За да оцелеем, напълно сме зависели от тях.(разбира се това не сме го разбирали, тъй като сме били деца и това е естественият процес на развитие). Започнали сме животаа си с чувство на безпомощност, а щом сме понечили да отстояваме себе си( по детски, разбира се, защото това се случва на около 2 год. възраст), незнаещите ни родители са ни наричали „непослушни, лоши….” , дори  може и да са ни наказвали, задето не сме били „добри”. Ето така бързо сме започнали да се страхуваме да сме „лоши” т.е. да правим това, което искаме.
Основна потребност на човека е да бъде обичан: дори да е нахранено и изкъпано, детето може да „умре” без докосване и обич. Кожата ни се нуждае да бъде докосвана, телата ни прегръщани, душите ни се нуждаят да се чувстват обичани. Бихме платили и невъзможната цена, само и само да задоволим тези нужди. Много често цената  е  чувството, че предаваме себе си.  Учили са ни да предаваме властта над себе си и че тези, които я поемат, в замяна ще ни дарят любов, обич… За жалост не е така. Парадоксът е, че хората повече харесват „цялостните” личности (дори и ние самите), тези с непокътната власт над себе си, отколкото безпомощните и зависимите.
Още като деца, после като юноши сме разбрали, че това което искаме, се разрушава от по-силните – родителите ни, учителите ни, дори от връстниците ни.
 Тогава как и кога да разберем, че повече си струва да даваш израз на личната си воля?  Ако в хода на живота ни има   здравословни  взаимоотношения или намирайки си подходящи ролеви модели можем и да разберем и да се научим как. Ако обаче не сме попаднали на такива, психологът консултант или психотерапевт би изпълнил тази функция.
Но нито той, нито ролевия модел, нито обичащият ви приятел може да ви промени.  Те биха могли само да осигурят атмосфера и условия за обрат у вас. Да ви насърчават да отстоявате своя Аз, да си възвърнете властта над себе си, да поемате рискове, да правите грешки и да знаете, че винаги сте приети и ценени.
Никой не е в състояние да ви промени.  Както и обратното- вие не можете да промените никого освен себе си.  Психологът  през своите умения  ще ви помогне да концентрирате вниманието си върху собствената личност. В резултат на времето и енергията, вложени в това да се промените, ще се почувствате по-силни, по-цялостни и управляващи себе си. Ще спечелите вие и ще ви ценят за онова, което сте направили.



Емилия Дамянова

Няма коментари:

Публикуване на коментар